اگر شما میخواهید هنگامی که موتور ماشین خاموش است، به موسیقی گوش دهید، توجه داشته باشید باتری فابریک که روی ماشین نصب شده است، نمیتواند انرژی کافی را تامین کند. علاقهمندان به کمپینگ هم میدانند که اگر مجبور باشند از سیستم الکتریکی خودرو به عنوان منبع تغذیه استفاده کنند، وجود باتری دوم ضروری است.
هنگامی که به قدرت و ظرفیت بیشتری از باتری نیاز داریم، از دو باتری استفاده میکنیم. این کار باعث میشود که منبع تغذیه عملکرد بهتری داشته باشد و مدت زمان طولانیتری کار کند. ما هم به ولتاژ و جریان مدنظر خود خواهیم رسید. نتیجه میگیریم که یکی از روشهای افزایش عمر باتری ماشین، افزودن باتری دوم به خودرو است.
این باتری باید به صورت موازی با باتری استارتر، در مدار وصل شود. در مدار موازی ولتاژ دو سر باطری یکسان است و جریان معادل مدار، برابر مجموع تک تک جریانهای عبوری از باتریها است. به عبارت دیگر، اگر باتریها به صورت موازی وصل شوند، ولتاژ خروجی ثابت است و جریان کل مدار افزایش مییابد. به عنوان مثال اگر دو باتری 12 ولت با ظرفیت 100 آمپر ساعت به روش موازی متصل شوند، خروجی نهایی ۱۲ ولت با ظرفیت 200 آمپر ساعت است.
در حالت کلی، در صورتی که آمپرساعت بالاتری از باتری مورد انتظار باشد، از روش اتصال موازی استفاده میشود. اگر بخواهید دو باتری را به صورت موازی به یکدیگر وصل کنید، باید سرهای مثبت به هم و سرهای منفی هم به یکدیگرمتصل نمایید. ناگفته نماند، در روش اتصال باتریها به صورت موازی، ممکن است به دینام آسیب وارد شود.
استفاده از یک باتری با آمپراژ بالاتر از باطری اصلی خودرو، معمولاً هنگامی استفاده میشود که ماشین از یک سیستم صوتی حرفهای استفاده میکند و یا مصرف کنندههای برقی مازاد روی خودرو نصب شده است. پس روش دوم برای زمانی که به قدرت و ظرفیت بیشتری از ماشین نیاز داریم، استفاده از باتری خودرو مناسب سیستم صوتی حرفهای است. اما آیا این کار به دینام خودرو آسیب نمیرساند؟ آیا دینام توان شارژ باتری جدید را خواهد داشت؟
به طور کلی اگر آمپر اضافی باتری ماشین، تا ۱۵ آمپر باشد هیچ مشکلی برای تجهیزات برقی ماشین ایجاد نمیشود. اما در صورتیکه آمپراژ، ۲۰ آمپر و یا بیشتر، از باتری فابریک ماشین باشد، ممکن است سیستم برقی خودرو و دینام آن مشکل پیدا کنند. هنگام نصب باتری خودرو مناسب سیستم صوتی حرفهای روی ماشین، به دینام فشار زیادی وارد میشود. از این جمله میتوان این نتیجه را گرفت که برای نصب سیستم صوتی حرفهای روی خودرو، به باتری آمپر بالایی نیاز نیست و اگر باطری اضافی فقط ۱۰ آمپر بالاتر از باطری اصلی ماشین باشد، کفایت میکند.
استفاده از آمپراژ بالاتر باتری دوم، باعث افزایش عمر باتری اصلی میشود و زمان بیشتری برای خودروی شما کار میکند. اما این مقدار نباید از 15 آمپر تجاوز کند. به طور کلی در افزودن باتری دوم باید ظرفیت و توان شارژ دینام را در نظر گرفته شود. اگر به این موضوع توجه نشود، کارکرد دینام کاهش پیدا کرده و عمر آن کم میشود. در صورت استفاده از سیستم صوتی بسیار حرفهای خطر آسیب به دینام بیشتر هم میشود.
برای نصب باتری خودرو مناسب سیستم صوتی حرفهای، بهتر است از یک خازن مخصوص ظرفیت برق استفاده نمایید تا فشار روی باتری و دینام کاهش یابد. اضافه کردن خازن در زمانی که ظرفیت باتری و شارژ دینام کم است، انجام می شود. سیستم صوتی که کارخانه روی خودرو نصب کرده است، چندان حرفهای نیست. در صورتیکه شما بخواهید تجهیزات اضافه تری مثل باند، آمپلی فایر، ساب ووفر و غیره به سیستم صوتی ماشین اضافه کنید، باتری خودرو نمیتواند انرژی مورد نیاز این تجهیزات را تأمین کند. زیرا این تجهیزات به جریان بالایی نیاز دارند و باید این جریان را از باتری تامین کنند.
هنگامی که این تجهیزات در ماشین شروع به کار میکنند، در ولتاژ خروجی باتری اختلال ایجاد میشود که منجر به ایجاد نویز و نوساناتی در خودرو میشود. معمولاً برای رفع این مشکل از خازن باید استفاده کرد عملکرد این قطعه بدین صورت است که جریان الکتریکی تولید شده در دینام خودرو و باطری در خازن ذخیره میشود. این انرژی الکتریکی ذخیره شده در خازن، در مواقع مورد نیاز سریعاً تخلیه شده و جریان بالایی را به سیستم صوتی ماشین میدهد.
زمانی که موسیقی در حال پخش است، شوکهای ناگهانی نیاز به جریان برق بالایی دارند. این جریان الکتریکی مورد نیاز با تخلیه انرژی خازن به صورت آنی انجام میشود. پس از تخلیه بار خازن این قطعه مجددا شارژ شده و میتواند برق آمپلی فایر را در دفعات بعدی نیز تامین کند.
به طور کلی استفاده از خازن، به دلیل مقاومت پایین تر آن نسبت به باتری خودرو و شارژ و دشارژ با سرعت بالاتر از باطری و دینام، بسیار ضروری است. علاوه بر این با استفاده از خازن جریان عبوری یکنواختی به سیستم صوتی خودرو میرسد و دیگر از نویز و نوسانات الکتریکی خبری نیست. نوسان در جریان عبوری و ولتاژ باعث کم و زیاد شدن نور چراغهای خودرو میشود و به مرور زمان عمر باتری را کاهش خواهد داد و چراغ ها را خراب میکند. اضافه کردن یک خازن به مدار بسیاری از افزایش و کاهش های ناگهانی ولتاژ را کم میکند و جریان ثابتی در مدار برقرار می شود و افزایش عمر باتری ماشین حاصل میشود.
هنگام نصب خازن، برای ایمنی بیشتر کار، باید از سیم کشی کوتاهتر استفاده کنید. علاوه بر این، خازن در فاصله کمی با آمپلیفایر قرار گیرد. این فاصله نباید از نیم متر عبورکند. علاوه بر دقت به شیوه صحیح نصب، میتوان از یک مقاومت و یا یک لامپ، برای شارژ و دشارژ خودرو استفاده کرد.
طریقه نصب باتری دوم ماشین
با وجود دستگاههای الکترونیکی متعددی که در وسایل نقلیه نصب شده است، باتری یک استارتر ممکن است برای تحمل بار کافی نباشد. افزودن باتری دوم میتواند انرژی مورد نیاز یک یا چند دستگاه الکترونیکی را تامین کند. این کار باعث افزایش عمر باتری ماشین میشود. باتری دوم، به راحتی درون وسیله نقلیه نصب میشود. اما برای جلوگیری از تخلیه آن، نیاز به اتصال به دینام است.
محلی را برای سوار شدن باتری دوم درون ماشین خود انتخاب کنید. ممکن است محفظه موتور اولین جایی باشد که به فکر شما می رسد. اما این محفظه نیاز به اصلاح دارد. از این رو بهترین مکان برای جاسازی باتری دوم صندوق عقب خودرو است. مخصوصا اگر از آن برای تامین انرژی وسیلهای در صندوق مثل ساب ووفر استفاده میشود. در مرحله بعد صفحه متناسب با اندازه باتری دوم در محل انتخاب شده نصب کنید. این صفحه باید به کف صندوق عقب پیچ شود و سوراخهایی برای عبور کابل از آن تعبیه شود. بسیار دقت کنید که هنگام ایجاد سوراخ به دیگر تجهیزات خودرو مثل مخزن سوخت آسیبی وارد نشود.
حالا هر دو کابل را از باتری استارت جدا کنید تا برق خودرو قطع شود. ابتدا کابل منفی را جدا کنید. سیمی که دینام را به باتری استارت متصل میکند، جدا کنید. این سیم بخشی از کابل باطری مثبت اتومبیل است. ایزولاتور باطری ( جعبه تعویض باتری ) را در خودرو نصب کنید. ترمینال را کمی شل کرده و با سیم زیر آن، سفت کنید. با این کار بخشی از عایق که از سیم متناوب جدا شده است، کنار میرود. با شل کردن ترمینال، سرب لخت را به یکی از ترمینالهای کنار ایزولاتور متصل کنید.
در مرحله بعد، دینام را با استفاده از یک قطعه سیم اضافی به ترمینال ایزوله کننده متصل کنید. یک سیم لخت را در زیر ترمینال عایق قرار دهید و سپس سرب دیگر را به دینام پیچ کنید. ترمینال سوم ایزولاتور را به سیم طولانی دیگری، متصل کنید که در طول شاسی به باتری دوم در صندوق عقب میرود. سیم بلندتر را با همین روال به ترمینال مثبت باتری دوم خود متصل کنید. این ترمینال باتری را به اتصال برق دستگاهی که تغذیه میکند وصل کنید.
این دستگاه میتواند استریو، ساب ووفر و غیره باشد. شما با چین دادن یا پیچاندن سیم به یک ترمینال میتوانید این اتصال را برقرار کنید. سیم ها را با پیچ و مهره یا پیچ و بستهای سیم، به شاسی خودرو محکم کنید. مطمئن شوید که سیمها و گیره در امتداد یک مسیر واضح، در شاسی قرار گرفتهاند و مزاحم سایر اجزای خودرو نمیشوند. این مسیر دقیق با توجه به نوع وسیله نقلیه متفاوت است. با شروع از کابل مثبت، دو کابل باطری اتومبیل را به باتری استارتر وصل کنید. اتصال منفی هم با بستن یک سیم روی زمین یا شاسی ماشین به وجود میآید.
به طور کلی اگر ظرفیت باتری خودرو شما کم است و می خواهید از باتری خودرو مناسب سیستم صوتی حرفه ای برای اتومبیل خود استفاده کنید، در این صورت دو راه پیش روی شماست یا اینکه از باتری با ظرفیت بالاتر استفاده کنید و یا اینکه یک باتری دوم را به ماشین خود اضافه کنید. البته باطری دوم وظیفه چندان خاصی انجام نمیدهد و شما نباید انتظارات زیادی از باتری اضافه شده داشته باشید. تنها فایده این کار این است که شما هنگام خاموش بودن اتومبیل مدت زمان بیشتری می توانید از سیستم صوتی ماشین استفاده کنید.